1,3 милиарда лева от ЕС в област Благоевград, най-много в Банско и Симитли

24/02/2022 09:21 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Над 1 350 922 999 лева са инвестирани от Европейския съюз в Благоевградска област. Сумата включва реализирани проекти по различните програми през изтеклия период отчетоха от Областния информационен център.

Половината от средствата, договорени за инвестиции по европейски проекти, са за изграждането на лотове на АМ "Струма" и тунел „Железница“. 742 500 000 лева са за изграждането на трите пътни участъци, които ще се завършат евентуално през септември следващата година.

Почти 65 милиона лева е предоставила за Благоевградска област програмата за бизнеса – ОП „Иновации и конкурентоспособност“. По тази програма са били подадени и най-много проектни предложения от бенефициенти в областта. Над 55,5 милиона лева са договорени по ОП „Развитие на човешките ресурси“. С най-малък дял по привлечени средства в Благоевградска област са програмите „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Добро управление“ и Програмата за морско дело и рибарство.

Най-активни са били бенефициентите в големите общини на областта, където са привлечени и по-голямата част от европейските инвестиции. За сметка на това обаче, по-малките общини пък са първенци в момента по процент изплатени безвъзмездни средства от програмите. 92% от договорените на територията на община Банско средства вече са изплатени, 87 процента от договорените в Белица и 85 процента - в община Симитли.

За цялата Благоевградска област изплатените средства по Оперативните програми към края на 2021 година възлизат на 77 процента от договорената безвъзмездна финансова помощ.

Европейските средства, предоставени по останалите Оперативни програми, възлизат на внушителните над 608 милиона лева. Средствата са договорени и инвестирани по проекти за подобряване на обществена инфраструктура и средата на живот, околната среда, модернизацията на малкия и средния бизнес, включително на земеделските производители, подобряване достъпа до заетост и качество на работните места, образователната и социална интеграция и други. За сравнение, година по-рано договорените в Пиринско средства са били 573 милиоана лева.

С най-голям дял от договорените средства в Благоевградска област е Програмата за развитие на селските райони. Освен проекти на земеделски стопани и производители, Програмата финансира проектните идеи на предприятия и различни юридически лица, както и на общини за изграждане и обновяване на инфраструктура. 22% от стойността на проектите за развитие на региона пък са предоставени от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Над 118 милиона лева са инвестирани в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог в благоустрояване на градска среда, въвеждане на мерки за енергийна ефективност, обновяване и изграждане на образователна и социална инфраструктура, реконструкция и изграждане на улична мрежа.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook