15 май - Световен ден на семейството

15/05/2022 10:48 0 Коментирай

На 15 май е утвърден за Ден на семейството. Официално е приет ООН през 1993 година. 

Традициите крепят семейството и го правят още по-сплотено. Семейството е освен всичко друго и подкрепа от практична гледна точка. Не е лесно да си сам в живота, сам да гониш трудностите, сам да се утешаваш. Семейството може да бъде безценна помощ, когато човек има нужда от морална, финансова или друга подкрепа. Докато едно дете расте, то може да разчита на родителите си, а когато порасне, родителите винаги ще бъдат насреща. Това, разбира се, не трябва да се превръща в обичайната практика, но е важно да съществува възможността за помощ.

Здравото и сплотено семейство служи като добър пример за децата. Те се ръководят по моралните принципи и устоите на семейството занапред в живота. Когато дойде време да направят собствени семейства, децата от такива семейства ще имат добър пример, по който да градят. Освен това семейството учи децата на основните закони на човешкото общуване – общуване с другите и поведение.

Сетовният ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството, а също увеличава знанията по социални, икономически и демографски процеси, които засягат семействата. Има за цел да привлича общественото внимание към редица проблеми в семейната среда.

В своята резолюция, Общото събрание на ООН също така отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми, насочени към семействата, като част от цялостен подход към развитието им.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook