189 милиона лева за ремонт на социални домове

12/12/2022 09:54 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Реформират социални домове за възрастни хора. Парите се отпускат директно на общинските администрации.

Към момента за основен ремонт са определени 82 от домовете стари хора, за до отговорят на изискванията от Наредбата за качество на социалните услуги. По-добра грижа и условия за живот ще се осигурят за близо 5600 души.

За целта са предвидени 161 000 000 лева по Националния план за възстановяване и устойчивост и още 28 000 000 от държавната хазна.

Кандидатстването е до 17 март идната година. Допустими са ремонти, вътрешни преустройства, реконструкции или ново строителство. Също така всички домове ще бъдат приведени в пълно съответствие с изискванията за достъпна среда и енергийна ефективност. Може да се разходват пари за инсталиране върху сградата или в близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30 киловата включително.

След реконструкцията на определените 82 дома за стари хора всички потребители ще нощуват в стая с не повече от две легла, в която има прозорци. Ще има в близост санитарно помещение, при възможност и място за самостоятелно приготвяне на храна. Трябва да има подходящо оборудване, домофони, телефонни постове, интернет връзка, видеонаблюдение в общите помещения, коридори и входове, а част от спалните трябва да са със собствена баня и тоалетна, приспособени за ползване от хора с инвалидна количка.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook