300-400 процента по-високи сметки за ток и газ

09/01/2022 16:19 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

300 процента скок на тока и газа шокира шефове на училища, детски градини, общински заведения, болници и хиляди домакинства. Хората икономисват, но пак плащат двойни сметки. Кюстендил е от градовете, които се отопляват почти изцяло на газ, посочи кметът Петър Паунов.

Бизнесът изчислява, че разходите за ток и газ през декември са скочили с около 300-400 процента. Ако дадено голямо заведение за хранене през миналата година по това време е плащало около 7000 лева, сега плаща 19 000 лева. Сериозно е положението и при домакинствата. Градоначалникът Паунов коментира, че детските градини и уличното осветление са с мерки за енергийна ефективност, но пак сметките са прекалено големи. „Не ми се мисли дали няма да се наложи уличното осветление да бъде изключвано за определени периоди“, каза Паунов пред бтв. Той призова общините да бъдат извадени от свободния пазар. По този повод енергийният министър Александър Николов коментира, че се прави всичко възможно да се компенсират потребителите, като би трябвало ефектът да се усети още в сметките за декември.

Болницата, която е сред първите газифицирани сгради в Кюстендил, отчита 242-процентно увеличение в сметката си газ. „Ние в никакъв случай нито можем да си позволим да оставим болницата без отопление – тук болни хора лежат, нито без електричество“, категоричен е директорът д-р Александър Величков.

От местното газоразпределително дружество коментираха, че и те са потърпевши от високата цена на природния газ. По регламент го купуват от обществения доставчик „Булгаргаз“, който определя цените, а изграждането и ремонтът на тръбите е за тяхна сметка.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook