300 евро за тон вносни боклуци

25/08/2021 17:20 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Гласуват решение за забрана внос на отпадъци за депониране и горене у нас. Това обеща министърът на околната среда и водите Асен Личев в Народното събрание. Това според него ще стане следващата седмица.

"Пародоксално е, че един директор, един заместник -министър и един чиновник разрешават вноса, като дават нотификации, но от закона и от регламента, няма възможност министърът да забрани този внос", подчерта Личев и допълни, че би издал заповед за спиране въобще на вноса на отпадъци в страната, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство.

Към момента 43 общински депа не са закрити и им предстои наказателна процедура. Страната ни годишно генерира около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са смесени отпадъци, а общините имат проблем къде да ги съхраняват.

"Наказателната процедура за горене на отпадъци ще е по-солена от тази за въздуха", каза Личев припомни, че правителството прие Национален план за управление на отпадъците, който дава юридически основания да се предприемат мерки срещу вноса на "най-гадния отпадък - смесеният", защото той не става за горене, а само за депониране.

Припомняме, че общините имат голяма наличност на отпадъци за горене с български произход, който бизнесът не иска да изгаря, а предпочита вносния отпадък. Причината е, че получават 300 евро на тон за чуждите боклуци, а за българските – до 45 лева. Нашите били с по-ниска калоричност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook