9 от 10 души не желаят Благоевград да заборчава за "Бачиново", разкри Тасков

28/04/2022 14:12 0 Коментирай

Председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков обяви горещите решения, които ще дебатират на заседание в петък.

Както подробно информирахме, едно от тях е гласуване на предложение за провеждане на референдум относно теглене на заем за парк "Бачиново". Предложението е на съветника Павлин Янкулски, което е подкрепено от около 11 местни избраници.

Радослав Тасков, бе категоричен, че гласът на хората трябва да бъде чут, но се надява вносителите да представят план как ще бъде финансирано провеждането на референдум и да се подходи много внимателно.

"На база проведени разговори с много хора по тази тема, проучванията ми показват, че 9 от 10 човека не разбират нуждата от за поемане на такъв дълг и имат резерви", коментира Радослав Тасков.

Предложението се базира на чл. 27, ал. 1, т. 1 от ЗПУГДВМС и е с посочен един въпрос, на който гражданите трябва да отговорят с „да“ или „не“: „Съгласни ли сте община Благоевград да поеме дългосрочен дълг в размер до 29 170 000 лева, с цел финансиране разходите по проект Scapto Therme Aqua Park Bachinovo – цялостно саниране, възстановяване и силно разширяване на съществуващата зелена паркова зона по поречието на река Бистрица, изграждане на площадки за общодостъпни видове спорт на открито, изграждане на зони за отдих, основен ремонт и реконструкция на Аквапарк – Благоевград и изграждане на нов закрит плувен басейн и СПА център?“.

Мотивите за искания референдум са няколко. Основният проблем е, че усвояването на толкова значима сума, която ще се връща от благоевградчани 20 години. А това ще даде отражение върху битието на всеки жител на Благоевград. Част от съветниците смятат, че е задължително да се поиска мнението на суверена. Според вносителя Янкулски, е възможно дългът да се окаже пречка за обслужване на текущите задължения на общината, а евентуалното несбъдване на прогнозите за очакване на приходи от проекта да доведе до изискуемост на кредита, в резултат на което може да се наложи отклоняване на огромен публичен ресурс с цел покриване на въпросното задължение. Към предложението има и едно „особено искане“ – кметът Илко Стоянов да направи план-сметка колко би струвал на общината референдумът.

На заседанието на местния парламент ще продължи с втора точка, която е относно избор на представител на Община Благоевград в общото събрание на акционерите на „МБАЛ- Благоевград“ АД. Председателят на местния парламент обясни, че този избор се налага, тъй като до сега мястото заемаше Ивайло Червилов, който вече е управител на „Паркинги и гаражи“.

Съветници ще дискутират и предложение, относно отпускане на временен безлихвен заем за изпълнение на проект „Трансгранично сътрудничество за борба с горските пожари“, който ще се изпълнява от Сдружение на Югозападните общини. 

Във връзка с депозираната подписка от жители в квартал "Еленово" срещу даване на ПУП за строителство при бившия ЗМК и военните блокове, Тасков заяви, че има известно напрежение. Предложението на кметския екип е за изменение на плана за регулация с предназначение „за обществено обслужване“, с цел образуване на 2 нови урегулирани поземлени имота.

Във втората част на предложението има искане за издаване на ллан за застрояване при спазване на следната устройствена зона и устройствени показатели: Устройствена зона - „Жк“; Височина на застрояване - до 15.00 м; Максимална стойност на Кинт. – 2.5; Плътност на застрояване - максимум 50 %; Минимална озеленена площ - 40 %.

"Веднага след избирането ми за председател, възникна напрежение във връзка с процедура от предишния кметски екип. Още тогава казах, че това е зелена площ. През годините хората са създали една облагородена територия и в мои разговори с новоизбрания кмет си говорихме, че трябва да се направи всичко възможно въпросно зелената площ да придобие необходимия статут. Във въпросната зона има частен имот, който се явява като причина – хората да мислят, че има нещо нередно. Запознавайки се с преписката, аз смятам, че има известни основания този проект да бъде разгледан още веднъж. Утре бих подкрепил предложение преписката да се върне в комисия и да се разгледа още веднъж“, каза Тасков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook