Акция на прокурорите в Благоевград и Разлог

16/03/2020 16:27 0 Коментирай

Окръжната прокуратура в Благоевград проверява спекула с цени на хранителни стоки, лекарства и медикаменти.

Разследването е възложено на РЗИ, Областна дирекция по безопасност, както и на полицията.

Проверките са по постъпили сигнали за завишаване на цени заради въведеното извънредно положение.

"Съответните органи трябва да осъществят засилена контролна дейност в насока установяване и санкциониране на търговия с лекарствени продукти без разрешение, продажбата им на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и предлагане и продажба на такива чрез сключване на договори за продажба на разстояние. Специално внимание следва да бъде обърнато на спазването на законовите разпоредби за коректното етикиране на храните с посочване на обявената цена, както и относно предлагането само на безопасни храни и услуги. Разпоредено е извършване на проверки на търговски обекти и следене на предлагането на храни по начин, незастрашаващ общественото здраве", посочват от прокуратурата в Благоевград.

Следи се и за спазване на противоепидемичните мерки за безопасност на хората в Пиринско.

Проверка е задействана и в Банско. Прокуратурата в Разлог трябва да установи дали функционирането на кабинковия лифт и ски съоръженията в зимния курорт са в съответствие с предприетите от държавата мерки за социална дистанция, с оглед ограничаване на разпространението на COVID-19.

Към момента са потвърдени два случая с положителна проба за корона вирус в дете на 9 години и мъж на 78 години от Великобритания.

Както вече информирахме, след заседание на Общинския кризисен щаб, с участието на кмета Иван Кадев и административния ръководител на Районна прокуратура Ружена Кондева, са предприети мерки по изпълнение на взетите решения. Осъществена e среща с представителя на концесионера, който потвърдил спирането на кабинковия лифт и ски съоръженията по най-бързия с оглед техническите възможности начин.

Създадена е организация за подписване на декларации от чужденци, пребиваващи понастоящем на територията на Банско относно запознаване с разпоредените мерки за спазване на санитарно-хигиенните условия.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook