Андон Тодоров: Имам план за 2 години Благоевград да е желана дестинация за летен и зимен туризъм

14/06/2021 10:24 1 Коментирай

Кандидат-кметът на Благоевград Андон Тодоров има готов план за две години Благоевград да стане желана дестинация за летен и зимен туризъм. Туризмът не е бизнес, а индустрия, коментира Тодоров.

"Мой приятел ми разказа, че в Париж най-много го впечатлила не Айфеловата кула, а Бастилията. Историческата крепост, разрушена преди повече от 200 години, днес представлява няколко линии върху едноименния площад, които очертават къде са били стените на крепостта. И тези линии с блажна боя са обявени от французите за тяхна забележителност и са задължителна спирка за туристите във френската столица. А ние в Благоевград, които имаме не по-малко история и възможност да изкараме пари от нея, струпахме древния град Скаптопара до магистралата и го изолирахме така, че никой да не може да стигне до него, парковете ни потънаха в бурени и забрава и не правим нищо да популяризираме и развием Картала, който е много по-близо до столицата от Банско и би могъл лесно да се превърне в предпочитано място за скиорите, идващи от софийското летище", коментира Андон Тодоров.

Тези наблюдения на Андон Тодоров са залегнали в основата на плана му как за 2 години Благоевград може да се развие като дестинация както за летния, така и за зимния туризъм. След десетки разговори с туроператори, архитекти, собственици на местата за настаняване в Благоевград, които са над 60, както и общественици, той е разработил маршрута на бъдещите туристи с всички съпътстващи го детайли.

Най-общо първата спирка е „Скаптопара“, следват парковете Македония, Ловен дом с розариума и кръста, а за зимните туристи е направил връзката между града и ски пистите над града. Задължителното начало е старинният град, който бе изместен заради строежа на автомагистралата. С една отбивка от пътя туристическите автобуси за няколко минути ще могат да стигат до него и да попаднат в Благоевградската „Бастилия“, само че не в настоящия й насипен вид, а в силно социализирана зона с подходящ паркинг, изграден до нея, тоалетни, малки търговски обекти за продажба на сувенири, а защо не и екоселище, в което хората от съседните села ще могат да продават прясната си продукция. В самия град автобусите ще могат да паркират в парк "Македония", който към момента е единственото подходящо място за спиране на тежки коли. Оттам пешеходният им тур ще продължи по главната търговска улица, квартал "Вароша" и подстъпите към любимия някога на благоевградчани парк "Ловен дом", обясни Тодоров.

Спешното възстановяване на парка ще бъде поверено на общинската фирма „Биострой“, която без особени разходи може да го изчисти от бурени и саморасляци, ще бъдат поставени много лампи и кошчета за отпадъци, жива охрана и видеонаблюдение. В плановете на Тодоров е и възстановяването на розариума с детски кътове и места за отдих, експозиция на археологически находки от „Скаптопара“ и разкопките при с. Дренково, екозона с иновативни елементи и кът за артпластики на местните художници. Оттук с въжена линия ще може да се стига до съседния хълм. Според архитекти той е отличен за направата на открита площадка с панорамен изглед към Благоевград, която ще е подходяща за общи мероприятия.

За зимните туристи център "Картала" ще бъде „вързан“ с Благоевград посредством маршрутки, които ще тръгват от Младежкия дом. Автобусите ще са оборудвани с външни багажници за ските им. За хората с лични автомобили под самите ски-писти Тодоров смята да направи голям паркинг, а инвеститорът на ски-зоната вече е поел ангажимент за уширяване на моста към Картала и „ръкав“ към курорта "Бодрост", каза Тодоров.

Според кандидат-кмета Андон Тодоров целият този план има вече икономическа обосновка и с помощта на общинските фирми реализацията му няма да е скъпа. Освен това във всеки един от етапите той и екипът му са отворени за предложения от страна на благоевградчани, единствено с помощта на които градът отново може да върне славата си от края на миналия век за предпочитана туристическа дестинация и задължителна спирка по пътя от и към Гърция.

Напиши коментар

Коментари

  1. Фен -
    Браво най после нещо реално и кинкретно

Социално

новини благоевград facebook