Антоновден е, не се яде свинско месо
Свети Антоний Велики е лечителят, който пази от болести.
Имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.
Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи.
Затова и на Антоновден празнуват всички ковачи, железари и ножари.
В народния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка.
Правят се содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.
Традиция от векове е да се правят на този ден питки, които се намазват с мед, и се подаряват на приятели.
Тъй като се смята, че свети Антоний може да предпазва от много болести и най-вече от чумата, която преди векове е отнемала огромно количество животи, една питка в някои краища на България се оставя за чумата..
Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила.
Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден - празникът е свързан с предпазване от болести и най-вече "лелята" - чумата.
Коментари