Апостола е жив за родолюбците в Пиринско

19/02/2023 10:01 0 Коментирай

Няма населено място в Благоевградско, в което хората не свеждат глава в знак на признателност към най-великия българин.

Навършиха се 150 години от обесването на Васил Левски, завещал ни завинаги идеалите за свобода и щастлив живот.

В Благевград снощи почетоха Апстола с фекелно шествие. Включиаха се хиляди ученици, родителите им, общественици, военни и представители на клуб "Традиция". Патриоти със 150 факли за 150 години безсмъртие преминаха по улиците в Благоевград. Кулминацията бе пред паметника на Левски на булеварда, носещ негово име.

В Петрич традиционна проведе многолюдно факелно шествие. Участваха иляди жители в южния град.

В Разлог също възкресиха делото на Апостола. Припомниха с гордост, че Левски е организирал комитев в Разложко - тогава Мехомия, по време на втората му обиколка из страната. През 1869 година в къщата на Кипре Максев е създал таен комитет за подготвяне на освободително въстание. Чествания в памет на Дякона има в Банско, в Симитли, Гоце Делчев, Сандански и всички общини в Югозапада.

Васил Левски бил заловен на 27 декември 1872 година при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 година. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 година, но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook