Археолози откриха съдове, стрела и игла от кост от Желязната епоха

30/07/2021 16:48 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Археолози стигнаха до ненарушени пластове на частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща антична сграда.

Върху тази платформа и върху подовото ниво н на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка. Откритията са край село Илинденци, в посока санданското село Плоски.

През по-ранен етап в настоящата местност "Лековитата вода" е имало солидно изградени огнище, частично проучено заради нарушенията в пласта. Керамиката от този пласт е характерна за началото на Желязната епоха, съобщиха от БАН.

Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма – Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки – стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.

Арехеологическата експедиция е проведена този месец в местността "Занданите". Финансирана е от Национален археологически институт с музей при БАН.

Местността попада в изразена природна скална форма на релефа, доминираща над долината на Средна Струма, в подножието на Пирин. Намира се североизточно от село Илинденци.

Най-долният пласт е от втория етап на Ранната бронзова епоха. Открити са кремация и фрагменти от един съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, остров "Тасос" както и в Момчилград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook