Атакуват дело на строителен бос за 2,5 милиона лева

07/06/2023 15:23 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

ВКС допусна за преразглеждане делото, с което Община - Благоевград бе осъдена да заплати 2,5 милиона лева на строителен предприемач. Казусът е за  нарушения или престъпления при изграждането на плувния басейн в квартал "Еленово" през 2014 година.

Решението на Върховен касационен съд ще се преразгледа по жалба на кмета Илко Стоянов. Оспорва се голамата парична сума, спечелена от Иван Костадинов и фирмата му "Маргарита-П-Иван Костадинов", изпълнила обществената поръчка.

"Следва да се има предвид, че ВКС допуска преразглеждане на влязло в сила решение в изключително редки случаи, а именно тогава, когато съдът е приел тезата и доказателствата на осъдената страна, в конкретния случай Общината. По отношение на престъпните обстоятелства делото не е допуснато за разглеждане, но в определението изрично е посочено, че при евентуална бъдеща присъда то може да бъде възобновено", съобщиха от кабинета на градоначалника.

Припомняме, че първоначално се обсъждаше вариант за преговори с бизнесмена за разсрочено плащане на присъдената сума. Стоянов разкри, че са констатирани престъпни нарушения са извършени при изграждането на плувния басейн. Сред тях са липса на Акт 12 и фалшифициране на Акт 15 с положени неистински подписи на архитекти и инженери, заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов. Окръжна прокуратура е сезирана за фрапантните нарушения, като се очаква компетентните органи да извършат проверка както на фирмата изпълнител ЕТ „Маргарита-П- Иван Костадинов", така и на служители на Общината, които са заемали ръководни длъжности по време на изпълнение на обекта, подчерта преди време Илко Стоянов. Той припомни, че през 2014 година, по време на кметуването на Атанас Камбитов, Община - Благоевград е сключила договор за инженеринг на плувния басейн на стойност около 2.4 милиона лева. За обекта обаче е било необходимо да бъдат разплатени допълнителни 1,4 милиона лева, които с лихвите и разходите по делото са на стойност около 2,5 милиона лева.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook