Атакуват предписания за карантина на РЗИ - Благоевград

28/08/2020 17:52 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Административен съд-Благоевград разглежда две жалби срещу Регионалната здравна инспекция за поставяне под карантина.

Жалбоподателите сочат, че неправомерно са изолирани, тъй като имат по два различни резултата от PCR-тестове, направени в различни лаборатории.

Образувани са административни дела срещу актове на инспекторите от РЗИ.

Вече е постановено решение по първото дело, образувано в Административен съд – Благоевград против предписание за поставяне под карантина. Делото бе образувано по жалба гастарбайтер, завърнал се от Великобритания.

АС-Благоевград обяви нищожността на издаденото от Столична регионална здравна инспекция Предписание за поставяне под карантина № 51/18.03.2020 г. Анализирайки фактите по делото и законовите разпоредби, съдът намери, че оспореното предписание изцяло е лишено от законово основание. Отчетена при постановяване на решението е и липсата на материална компетентност на главния инспектор към Столична регионална здравна инспекция за издаване на предписание за извършване на задължителна карантина.

Едва с изменението на Закона за здравето от 14.05.2020 г. е регламентирана законова делегация за упражняване на административни правомощия на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook