Атакуват разпоредби за отнемане на автомобили от пияни и дрогирани водачи

13/04/2024 16:31 0 Коментирай
Снимка МВР, архив Снимка: МВР, архив

Върховните магистрати искат отмяна на разпоредби за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори. Атакуват ги пред Конституционния съд.

Сочат, че въпросните норми не само пречат за прилагането на закона от съда, не само не може да бъдат тълкувани по реда на закона за нормативните актове, но и са направо противоконституционни. Определят ги като произволни и хаотични.

Оспорват се текстове, които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя. Такива съпътстващи наказания бяха въведени с въпросните промени в НК, свързани с причинена телесна повреда без умисъл, при управление на автомобила след употреба на алкохол и наркотици, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Според съда атакуваните текстове са били приети с проекти, в които липсват мотиви, а само чрез тях може да се види смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели. ВКС обяснява, че уважава правото на парламента да преценява обективните обществени нужди и да предприема "законодателни мерки за засилване на наказателноправната защита на обществените отношения, включително и на свързаните със сигурността на движението по пътищата и опазването на живота и здравето на участващите в него граждани". В същото време обаче върховните съдии дават да се разбере, че няма как да си затворят очите и трябва да оспорят въпросните текстове заради противоконституционност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook