Автобусът на "Пирин" превози 25 украинци в Благоевград

23/03/2022 15:57 2 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

В Благоевград посрещнаха 25 краински граждани, избягали от войната. Сред тях са и деца. Кметът Илко Стоянов прегърна 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.

"Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите. Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем. Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът.

Той благодари на ФК „Пирин“ за направената организация и за извозването на бягащите от войната до Благоевград. Кметът поздрави и двамата шофьори, и доброволците, пътували до Украйна с хуманитарна мисия.

Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център.
Община Благоевград има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения. Предстои да стартира и процедура по настаняване на украинците в социалните жилища в квартал „Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Напиши коментар

Коментари

  1. Джумая -
    Нашите хора мизеруват гладуват млади семейства нямат жилища а кмета урежда бежанци на наш гръб с нашите данъци.Срамота
  2. Възмутен -
    Айде стига с този фалш нещо в повече ми идва

Социално

новини благоевград facebook