Баба Марта носи сила, здраве и живот

01/03/2020 08:47 0 Коментирай

Всички българи се закичваме с мартеници в очакване на пролетта и щъркелите.

Традицията с усукана бяла и червена прежда датира от векове. Смята се, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила.

Хората вярват, че мартениците ги пазят от уроки и зли сили. Според поверието трябва да свалим мартеничката си, когато видим щъркел или цъфнало дръвче, на което да я вържем.

Баба Марта е митичен персонаж в българския фолклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ е свързано с името на месец "март". Януари и февруари са представени като братя с лют характер - Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

Една от легендите за мартеницата разказва, че след като Аспарух и неговите българи пристигнали по днешните наши земи, сестрата на хана му пратила като дар билка от родината. Вързала я с бял конец за крака на птица. По време на дългия полет птицата се наранила, а кръвта обагрила конеца. Все пак тя донесла дара на българския владетел. А той след като взел билката, си вързал бяло-червения конец за здраве и сполука.

На 1 март имен ден празнуват всички с имената Евдокий и Евдокия. Православната църква чества паметта на Света Евдокия. От гръцки името означава "благопожелание" и "добра воля".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook