Байкушев разкри намеренията си до 2027 година

26/02/2024 15:30 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Четири месеца след встъпване благоевградският кмет представи управленската си програма до 2027 година. Пред медиите заяви, че Община-Благоевград е пред серизни финансови предизвикателства. Плашеща е наследената финансовата дупка от 20 милиона лева.

"Голямо предизвикателство е управлението на дълга и финансова дисциплина. Той подчерта, че има натрупани огромни задължения през годините, наложени финансови корекции и липсващи пари по сметките на общинска администрация", отново изтъкна Байкушев. Недостигът, както е известно, е в размер на 20 милиона лева. Той смята, че старите дългове трябва да се рефинансират със свежи пари.

Сред най-важните приоритети са подобряването на градската среда и животът на хората. Сперед него трябва да има финансова стабилност, привличане на инвеститори и създаване на неразривна връзка между бизнеса и образованието. Голямата задача пред администрацията до края на годината е да бъдат изготвени проекти за усвояването на 50 милиона лева, отпуснати от държавата за развитието и изграждането на инфраструктурни обекти.

Градоначалникът обяви днес, че има проблеми при ремонта на Народното читалище и Камерна опера. "Финансиране от 4 места, бъркотия и 7 изпълнители на обекта. От този обект вече са загубени 450 000 лева от сметката на Общината", пресметна той. финансова неразбория е установена и при ремонта на бившия Междуучилищен център. С пари от хазната трябва да дофинансира обекта, за да бъде завършен в срок и да не се губят пари по програмата.

Бариери на четири места ще бъдат поставени в благоевградската болница, с платен достъп, обяви на редовната пресконференция кметът Методи Байкушев. Смята, че мястото е превърнато в изоставен концентрационен лагер. Общината започва да поддържа и парковото пространство там. Градоначалникът обяви, че ще бъдат премахнати и привилегиите при паркирането в града за всички, включително и за кмета. Не обясни обаче дали това означава, че ще изземе пропуските на общинските съветници за безплатен престой, където си пожелаят.

Сред възможностите за осигуряване на средства за достъпна градска среда е и програма „Развитие на регионите“, по която Общината може да получи до 85 милиона лева. Байкушев призова за предложения от страна на гражданите.

"Община Благоевград е изправена пред две големи предизвикателства, които крият огромни финансови рискове, посочи градоначалникът. За да бъдат избегнати те една от основните ни цели е Системата за управление на отпадъците да заработи ефективно. Важно е Общината, бизнесът и гражданите заедно да направим така, че да събираме отпадъците в чист биологичен вид. В противен случай ще се наложи да върнем парите за изграждането на Анаеробната инсталация“, каза Байкушев.

През следващите 4 години предстоят ключови реформи за постигане на дългосрочна устойчивост на община Благоевград, част от тях е въвеждането на нови правила за управление на Общинската собственост и общинските дружества. Целта е повишаване на приходите и подобряване на естетическия облик на областния център.

„Средните и висши училища, бизнесът, Бюрото по труда и кариерните центрове трябва да работят в синхрон, за да повишим възможностите за професионална реализация и да привлечем потенциални инвеститори. Ще бъде възстановен и тристранният диалог и работата със синдикатите. Ще се работи за интегриране на културните институти, повишаване на тяхната активност и насърчаването им самостоятелно да кандидатстват по проекти. Община Благоевград няма да организира грандиозни фестивали за собствена сметка, като за всички външни продукти ще разчита на спонсори и партньорства. Предстои да бъде утвърден бранд, който ще направи Благоевград атрактивна и разпознаваема туристическа дестинация", смята благоевградският управник.

Приоритет за Община Благоевград през следващите 4 години е изпълнението на мерките за чистота на въздуха и подмяната на уредите за отопление, за което има осигурени над 15 млн. лева европейски средства. В управленската програма са заложени мерки за привличане и връщане на младите хора в Благоевград чрез партньорски инициативи и обмяна на опит.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook