Баненски поднови искането за втори лифт над Банско

16/12/2023 16:04 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Кметът на Банско Стойчо Баненски постави на дневен ред искането за изграждане на втори лифт над града. Потърси съдействието от парламентарния шеф Росен Желязков. Баненски получи подкрепа от градоначалниците на Разлог, Белица и Якоруда.

Красимир Герчев, Радослав Ревански и Мехмед Вакльов изразиха готовност за издигане на туризма в общините под Пир5ин и рила.

Баненски недоумява, че повече от десет години не се разрешава изграждане на втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със Ски-зоната на територията на НП „Пирин“, въпреки че 11 години поред Банско е обявен за най-добър ски курорт на България и световна дестинация. Той изрази очакването на местните хора за осигуряване на по-добра транспортна достъпност. Големият интерес към Ски-зоната привлича много местни и чуждестранни туристи, но дългото чакане на единствения кабинков лифт отказва много от тях. Целта е устойчиво и балансирано развитие на региона в услуга на българските граждани и родния туризъм. "За да се изгради нов кабинков лифт би следвало на първо място ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове е допустимо. Проблем в тази посока създава разнопосочната практика на Върховния административен съд (ВАС)но тълкуването на чл. 21 от Закона за защитените територии - в хода на изграждането на ски-зоната ВАС в 68 свои решения е приел, че това е допустимо, а в последния съдебен спор приема, че е недопустимо изграждането на нови съоръжения. От друга страна, няма приет нов план за управление на НП „Пирин“. Старият отдавна е изтекъл, а нов, въпреки европейското финансиране за неговото изработване, още не е приет", коментира Стойчо Баненски днес, непосредствено преди откриване на ски сезона в града.

Кметовете на общините Разлог, Белица и Якоруда изтъкнаха, че пречка пред развитието на туризма е и рестриктивната уредба в Закона за горите. Според тях, чисто дискриминационно е създадена такава правна уредба, която прави невъзможна каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения - лифтове и писти. Като пример за това те посочиха, че след приемането на новия Закон за горите няма изградено нито едно ново съоръжение. За всички останали дейности – изграждане на проводи закона не иска изключване от горския фонд, а само за лифтове, влекове и писти е предвидено това да се прави.
В региона на четирите общини има потенциал за развитие на ски зоните Кулиното край Разлог, Трещеник - над Якоруда, Семково край белица и Добринище.

Четиримата кметовеподчертаха пред председателя на Народното събрание, че възнамеряват със съвместни усилия да работят за децентрализацията, както и да развият и мрежа от велоалеи в рамките на вече съществуващата шосейна мрежа в котловината, като за целта ще търсят съдействие от АПИ и МРРБ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook