Банскалии се надигат срещу Водната асоциация

18/10/2022 09:38 0 Коментирай

Заради предстоящото поскъпване на питейната вода и таксите за канализация, банскалии настояват за излизане от Водната асоциация в Благоевград.

Кметът на града Иван Кадев коментира публично, че напускането е невъзможно, тъй като трябва да гласуват всички представители на общините в Пиринско. Поради същата причина Петрич и Струмяни не успяват да се освободят от монополиста, въпреки категоричното решение на кметовете и общинарите. Кресна е единствената община с евтина вода, но хората там гласуваха на референдум и отказаха да се присъединят.

Кметът Кадев обяви кои от колегите му в региона са приели с гласовете решението за поскъпване на водата - Благоевград, Симитли, Хаджидимово и Белица.

"На сесия на Общинския съвет бях упълномощен да представлявам Община Банско на извънредното заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК в Благоевград и да гласувам „против" приемане на Бизнес плана за предоставяне на ВиК услуги за регулаторния период 2022 – 2026 година. С други думи, да не подкрепя плана, който предвижда „плавно покачване" цената на питейната вода и отвеждането на отпадъчните води. Това и направих, не само в изпълнение решението на ОбС Банско, но и като мое лично убеждение на кмет и изразявайки мнението на съгражданите ми. Нашите аргументи са известни – заради местоположението ни в подножието на планината и изобилието на чиста вода и заради наклона на терена, разходите за водоснабдяване и канализация са много по-ниски от предвидените цени в плана", обясни в соцалната мрежа градоначалникът Иван кадев.

"Освен Банско, "против" гласуваха и представителите на общините Разлог и Сатовча, което представлява за трите общини 11,59 процента от гласовете в Асоциацията. За незапознатите - в Асоциацията членуват държавата и общините, включени в съответната обособена територия. Ето как изглежда дяловото участие и тежестта на гласовете в Асоциацията: Държавно участие 35%, Банско 3,31%, Белица 2,28%, Благоевград 18,74%, Гоце Делчев 7,48%, Гърмен 3,73%, Петрич 12,13%, Разлог 4,76%, Сатовча 3,52%, Симитли 3,25%, Струмяни 1,18%, Хаджидимово 2,21%, Якоруда 2,40%. Петте гласа „За" – на държавата и на общините Благоевград, Белица, Симитли и Хаджидимово, съставляват 61,48%", обясни Иван Кадев.

"И още едно уточнение във връзка с настояването община Банско да излезе от Асоциацията – напускането на практика е невъзможно, защото това става само с пълно мнозинство при гласуване на общо събрание. Искам да уверя, че общинското ръководство и общинските съветници ще продължим да работим за оптимизиране на ВиК системата в община Банско чрез насърчаване разумното ползване на водата и предотвратяване на течове, аварии и кражби.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook