Банскалии, владика и президент се поклониха пред Паисий

19/06/2022 14:00 0 Коментирай

Президентът Румен Радев се включи в церемония по честване на 300 години от рождението на Паисий в Банско.

Днес се навършиха и 260 години от написването на "История славянобългарска", а също така 60 години от канонизирането на Отец Паисий за светец от БПЦ.

"Паисий Хилендарски се посвети да разпали искрата на знанието и просвещението, Посвети себе си на Бога и на отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава, а имаше друга мисия – да освети пътя, който трябва да извърви българският народ, за да укрепи своята духовност и културна идентичност и да му припомни, че е народ, наследник на могъща държавност, на славно и велико минало, на история, която трябва да помним и пазим", отбеляза президентът пред величествения му паметник в Банско.

Паисий върна самочувствието ни като народ. „История славянобългарска“, която откри хоризонта към нашето духовно пробуждане и културно възраждане, извади българският род от безвремие и безидейност. Посвети се да върне самочувствието ни като народ със свой език, култура, своя религия", каза пред банскалии държавният глава.

"За мен е чест да бъда в Банско,един от центровете на българското духовно и културно Възраждане дал на нашата страна великият българин и просветител,който положи основите на пътя към Нова България. Неслучайно се твърди,че неговата история е своеобразна програма на българското Възраждане. Хилендарският и Зографски монах Паисий успя да отласне нашият народ обратно в потока на времето.Възродил нашето минало,просветил настоящето Паисий успя да претвори споменът за някогашното могъщо величие в огромна духовна сила и енергия,която ще разцепи нощта на робството, 5 вековно и ще даде енергия за съграждане на бъдещето. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския духовен идеал.
От страниците на неговата История българинът преоткри и географските граници на своето Отечество. От Дунав до Тракия и Македония, изтъкна Радев.

Преди това в храм "Света Троица" бе извършена литургия от неврокопския митрополит Серафим и свещеници от околията.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook