Басейнова дирекция - Благоевград пази "Бачиново" от бетона

16/09/2020 17:58 5 Коментирай

На този етап пропада инвестиционното намерение за строителство на мегакомплекс в благоевградския парк "Бачиново". След намесата на парламентарния председател Андон Тодоров и местните съветници, срещу бетона в парка се произнесе Басейнова дирекция - Благоевград. Така реално се стопира решението на РИОСВ да даде "зелена светлина" на строителство върху 118 декара зелени площи.

Според заключението на Басейнова дирекция, почти цялата част от имота, който "Универсал Строй Консулт" искат да застроят, попада в рисков район от наводнения, предви отстоянието от река Бистрица, сочи деректора Момчил Пашов. Той е изпратил становището до РИОСВ и в Община-Благоевград.

"Освен високата степен на риска водата на Благоевградска Бистрица да излезе от коритото си, както през 1954 година. Строителното намерение е в разрез и с член 143 от Закона за водите. Категорично е забранено нарушаването на естественото състояние на речното легло, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, както и намаляване проводимостта на водата чрез баражи и прагове без съответното разрешително", сочат от Басейнова дирекция.

"В конкретния случай е налице категорична забрана, предвидена в Закона за водите, за извършване на строителни дейности в крайбрежните заливаеми ивици на реката. В тази връзка не следва да се извършва строителство на стопански и жилищни постройки в частта от имота, попадаща в крайбрежната ивица", категоричен е директорът Пашов.

Припомняме, преди дни парламентарният председател в Благоевград Андон Тодоров се опълчи срещу застрояването в "Бачиново", още повече, че Общинският съвет наложи мораториум за строителство в паркове и зелени площи през месец май. Тодоров депозира остро писмо пред директора на РИОСВ-Благоевград Ангел Георгиев, който е на път да разреши инвестиционното намерение на фирма "Универсал Строй Консулт" за строеж на затворен комплекс с басейн, спа център, кортове и други екстри върху зелените площи в парка.

В момента строителното дружество обжалва наложения мораториум пред Върховен касационен съд. Георги Ганджов е бивш общински съветник в Благоевград. Фирма „Универсал Строй Консулт“ се сдоби с терена в Бачиново след скандална заменка. Тримата строителни предприемачи са съдружници в стария мол „Възраждане“ заедно с Марияна Добрева, сестрата на БСП депутата Кирил Добрев, Валери Гюров и Ангел Гераксиев, бивш председател на ОбС – Гоце Делчев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Войнова -
    Браво на \"Басейнова дирекция\", на инж. М. Пашов, да спрат ламтежите на шайка от БСП за застрояване на НАШИЯ парк! Да застрояват в Добринище, в Петрич, в Старчево, в Гоце Делчев, откъдето са, но не в НАШИЯ парк, в НАШИЯ град. Това не са \"треволяци\", а естествен парк, за който общинската фирма\" Биострой\" полага изключителни грижи и млади и стари всеки ден са там. Заменка от \"нечистоплътни\" политици, демагози?! - народът го е казал: \"Кон за кокошка\"... Благоевградчани, да запазим своя парк!!!
  2. Универсал строй -
    Продаваме терена на така наречената община. Да видим какво ще направят с треволяците!
  3. Наско -
    Ех Коце ех Паскалев пак те преебаха и с кмет не уцели хихи хайде сега взимай си Минчо разпускай помиярите около теб и марш на село
  4. Потърпевш -
    В РИОСВ цари здрава рушветна среда начело на шефа им.Но скоро и той ще си замине и ще прави ресто на много народ дето им взе паричките
  5. О -
    Адмирации за басейнова дирекция щото оня корумпирания на РИОСВ щеше да го пусне

Социално

новини благоевград facebook