БАТН: Ще стане ли Баня - "СПАНЯ"

18/03/2024 12:08 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

В разложкото село Баня остана само едно плитко топило за крака, като възможност за широк достъп до минералната вода, алармираха от Българска асоциация" Термално наследство". 

"Общинската баня е отскоро разрушена, а старите римска и османска бани, са превърнати в музеи. За сметка на това, СПА комплексите растат като гъби един след друг. Остава и селото да си смени името от "БАНЯ" на "СПАНЯ", гневят се от неправителствената организация. Предполага се, че неразумното отдаване на целебните води на концесионери, ще предизвика недостиг за обществено ползване. Припомняме, че преди седмица от завишено количество се възползва и бившият президент Росен Плевнелиев. Общинарите в Разлог му гласуваха ползване в новата му резиденция край селото, която се води на името на съпругата му десислава Банова.

Преди време от БАТН биха тревога и за бяната в град Добринище. Дадоха съвет на кметския екип в Банско да остави банята под управлението на Добринище, каквото е искането на местния градоначалник и на жителите. Те дори събраха подписка да не минава под шапката на Община -Банско, имаше събрания, но не бяха чути.

"Всички сме доброволци и не получаваме нито лев за труда, който полагаме за запазване на терманото богатство. Нещо повече - нуждите на кауза #ДаБъдеБаня, освен време, труд и усилия, ни струват и средства, които заплащаме от собствения си джоб, от членски внос или дарения. БАТН цели да възвърне обществената значимост на минералните бани - единствен по рода си български продукт, съчетал най-доброто от ориенталските традиции и традициите на европейските балнеокурорти. Баните на България следва да работят не като скъпи и достъпни за малцина СПА-та, а като термални центрове в духа на добрата българска традиция - социални средища със специфични културни и здравни практики", коментираха от асоциацията и публикуваха банкова сметка: Банка ДСК
IBAN: BG90STSA93000029250081-лева
IBAN: BG55STSA93000030534215 -евро
Основание: дарение за #ДаБъдеБаня

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook