Бедствено положение в четири общини

13/12/2021 08:33 0 Коментирай

Поредна община обяви бедствено положение. Петричкият кмет Димитър Бръчков издаде заповедта си в полунощ и извънредните мерки са в сила от днес. Вчера това сториха управниците на Благоевгрд, Симитли и Гърмен.

Решението на Бръчков е въз основа на обстоен анализ на щетите, причинени от проливните дъждове - придошли дерета и свлечена земна маса, затворени пътища към Беласица и Подгорието. Съсипани са имоти на земеделци, оранжерии, селскостопански постройки. 

"Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Идентична е ситуация и с помпите на първи подем при р. Струмешница. Тези обстоятелства изправят Петрич пред опасност от безводие и режим на питейната вода. Необходимо е също време за възстановяване на водопроводи по много от улиците на града и селата, за укрепване на свлачища, които са активирани и застрашават домовете на хората в града и селата, за осигуряване на безопасно преминаване по общинската пътна мрежа, за подравняване и обезопасяване на улиците в най-засегнатите квартали на Петрич са "Бухото“, "Дълбошница“, „Виздол“, както и в селата от район Подгорие, където повечето улици са свлечени", информираха от Общината.

Тежка е сигуацията в Пиринско. Свлачищата са над 40, откъснати са пътища, реките са залели огромни площи. В Кресна е скъсан водопровода, каза кметът Николай Георгиев. След дъжда заваля сняг в Благоевградска област.

Затворен е пътят за село Сушица в община Симитли заради подкопаване на пътното платно. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook