Бетонират до лечебните извори при храма на Ванга

23/02/2022 15:42 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Петричани заклеймиха действията на общинарите в Петрич в интерес на частни инвеститори. Бетонирани за изворите с минерална лечебна вода до величествения храм на пророчицата Ванга в Рупите. В социалната мрежа публикуваха снимки от алчното и безогледно строителство, което няколко години не можаха да осуетят с протестите си.

Мария Тренкова коментира открито за беззаконието, което се случва в местността Рупите. "Вижте каква империя се строи тук! Никаква идея, в хармония с природата! Бетонно строителство, нагъчкани един до друг блокове цимент и желязо! Когато дадохте клетва да служите на "народа", това ли имахте предвид - да обслужвате частните интереси в ущърб на колективния интерес! Пари, пари, пари! Продадохте единственото недокоснато от цивилизацията място за шепа пари", критикува Тренкова.

Припомняме, хора от Петрич и селата излизицаха няколко пъти на масови протести срещу бетона в Рупите. Недоволството им ескалира след като багер разкопа изворите край храм "Света Петка" преди две години. Тогава от Общината в Петрич, обявиха, че се провят проучвания за наличие на археологически находки около античния град Хераклея Синтика.

Официално обаче бе постаена табела "Археологически разкопки". Местните обаче повярваха, тъй като изкопите са дълбоки над над 10 метра.

На терена се правят къщи за гости. Веднъж проектът вече беше спрян от хората, но известният в Петрич бизнесмен и съветник Валентин Парапунов не се отказва от намерението си. Той твърди, че теренът е чатен и ако няма антични находки в района, не е пречка за изгради вилното селище в Рупите. Местността попада в "Натура 2000". Както е известно, преди две години кметът на Петрич Димитър Бръчков спря временно строителството. Сезирана бе прокуратурата. Оказа се, че РИОСВ-Благоевград е издало две разрешения през 2017 и 2018 година. С инвестиционното предложение се предвижда:

- в имоти с №№ 000347, 000349 и 000350 да бъдат изградени до 4 къщи за гости във всеки един от тях.

- в имот № 000345 да бъдат изградени до 3 къщи за гости и необходимите за осъществяване на дейността съоръжения - паркинг, ППР, КТП, басейн, два броя пречиствателни съоръжения за отпадъчни води, изгребна яма, резервоар за пречистени води. Предвидено е в имота да бъде обособен и транспортен достъп за обслужване на имоти №№ 000347, 000349 и 000350 - улица с ширина 6 м.

Предвижданият капацитет обекти ще бъде както следва: къщи за гости около 120 места леглова база, ресторант около 120 места, паркинг около 35 паркоместа, басейн с размери 10/20 метра, два броя пречиствателни съоръжения, с капацитет по 100 еквивалентни жители и транспортен достъп с ширина 6 метра. Предвидено е застроената площ на сградите и съоръженията да бъде до 30 % от площта на всеки един от имотите, а озеленяването около 50 % от площта.

Електрозахранването е предвидено да се осъществи от собствен КТП, който ще бъде захранен чрез подземно положено електропроводно отклонение с дължина 200 м от съществуващ стълб в имот № 000285 на въздушен електропровод 20 kV “Оранжерии“ и ще премине в сервитута на улица.

Водоснабдяването на предвидените обекти ще се осъществи чрез проектиране и изграждане на нов водопровод ф 90 и дължина 600 м, който ще се захрани от съществуващ стоманен външен водопровод, като трасето на същия ще премине през имоти с №№ 000284, 000285, 000306, 000307, 000423, 000448 и 000287. За извършване на СПА – процедурите се предвижда захранване с минерална вода от находище за минерална вода „Рупите – Кожух“, като необходимото годишно водно количество е в размер на около 7000 м3.

В нарушение на изискванията на РИОСВ издава няколко отделни разрешения за строеж. С това изкуствено намалява категорията на обекта, придвижва го в ръководения от него Общински експертен съвет – ОЕСУТ, и чрез това - одобрява няколко отделни проекта, издава няколко строителни разрешения за отделни обекти, с по-ниска категория, без да спазва изискванията на РИОСВ за комплексност на обектите. И още едно нарушение – заради липсата на общ проект, каквото е изискването на РИОСВ – сред издадените строителни разрешения липсва такова за пречиствателни съоръжения. Сред проектите се появява и обект, който не е в обхвата на разрешението на РИОСВ - "СПА център в УПИ VI-345,347,350, м. "Рупите", който допълнително повишава капацитета и разгънатата застроена площ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook