Бивша прокурорка от Благоевград загуби съдебна битка

01/05/2024 11:53 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Покурорка, осъдена заради склоняване на колега да "смачка" дело срещу врачка, вече окончателно е освободена от съдебната система. Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Райна Бачева от Благоевград срещу решението за дисциплинарно уволнение, взето от членовете на ВСС.

Припомняме, че на 6 юли 2023 миналата година Върховният касационен съд остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок. Първоначално Бачева, която правораздава в Пернишко, поиска да бъде освободена от системата, но месеци по-късно - на 24 юли, последва нова молба от Бачева. Този път вече не иска да напуска, а моли Прокурорската колегия да отложи освобождаването ѝ, защото е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея, както и искане за спиране на изпълнението на присъдата.

 

Райна Бачева обжалва решенията пред ВАС, където са образувани две дела. Едното е за двете оставки, а другото е за освобождаването ѝ и отказа този въпрос да бъде отложен. Първото е спряно, докато не приключи второто, по което сега тричленен състав с председател Сибила Симеонова и членове Юлия Тодорова (докладчик) и Росица Чиркалева, отхвърля жалбата на Бачева. ВАС посочва, че с влизането в сила на 6 юли 2023 г. осъдителна присъда са налице предпоставките на чл. 165, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който магистрат се освобождава от длъжност с влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление.

В конкретния казус към датата на решението на Прокурорската колегия са изпълнени предпоставките на чл. 165, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, посочва ВАС и допълва, че въпросното решение е прието в условията на обвързана компетентност. Това е така, защото след влизане в сила на осъдителната присъда, за Райна Бачева не съществува правна възможност да продължи да осъществява правомощията си като прокурор, казва тричленният състав.

 

Върховните съдии допълват, че колегията законосъобразно не е отложила решението за освобождаването на Бачева заради искането ѝ наказателното дело да бъде възобновено. ВАС казва, че чл. 422 и сл. от НПК предвижда извънреден способ, след като присъдата вече е влязла в сила, пише news.lex.bg.

Съдът посочва, че е недопустима жалбата на Бачева срещу решението, с което е отказано отлагане на освобождаването ѝ от длъжност. Това е така, защото то не носи белезите на индивидуален административен акт и с този акт не се създават права или задължения, нито непосредствено се засягат права, свободи и законни интереси на Бачева, заявява ВАС.

„Процесуалното право на осъдения с влязла в сила присъда да иска възобновяване на наказателното дело по реда на чл. 422 и сл. НПК е свързано с неговото право на защита. Но, тази хипотеза, не е предвидена нито в Конституцията, нито в специалния ЗСВ, като изключващо правно основание магистратът да не се освобождава от длъжност на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 ЗСВ. С решението против отлагането следователно не се засягат права и законни интереси на жалбоподателката, извън тези във връзка с настъпване на конститутивните правни последици от взетото решение, с което тя е освободена от длъжност „прокурор“, сочат в мотивите върховните магистрати.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook