Благоевград на дъното по заплати, следват Кюстендил и Видин

08/02/2021 16:06 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Задълбочава се поляризацията на доходите от труд и социалните неравенства. В девет от 28-те областни центрове размерът на средната работна заплата представлява под 75 процента от тази в страната.

С най-голяма концентрация на нископлатени работници са Благоевград. Работещите бедни получават средно 922 лева, сочат от Института за социални и синдикални изследвания. 

На предпоследно място са тружениците във Видин. Заплатата там е 945 лева.

В Кюстендил получават средно пно 988 лева. Следва Смолян с 992 лева.

2542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца. Това прави по малко над 635 лева на човек, сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като основната причина за ръста е нарастването на цените на хранителните стоки, обяви Виолета Иванова от Института.

“Структурата на подоходното разпределение на домакинствата показва, че 22 на сто от домакинствата са с общ доход на 1 лице до 363 лв., и това са около до 1,6 млн. лица. 43 на сто от домакинствата са с общ доход на 1 лице в интервала от линията на бедност до необходимите средства за живот, около 3.1 млн. лица. 35 на сто от домакинствата са с общ доход на 1 човек над издръжката на живот - 635 лева, показват данните, цитирани от БТА.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook