Благоевградчани питат: Кой иска да завладее хижа "Македония"

16/03/2024 10:50 1 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Благоевградски общественици, спортни деятели, планинари се обединиха в защита на хижа "Македония". Строената от планинари и доброволци преди  десетилетия се търгува от ръководството на НП "Рила" по силата на акт от 2016 година, подписан от тогавашния областен управител в Благоевград и активист на ГЕРБ  - Бисер Михайлов. На свиканото извънредно събрание от досегашните стопани - ТД "Айгидик" и председателя Иван Големеев", присъстваха над 180 души. Сред тях беше и председателят на БТС Венцислав венев.

Чрез подписка защитниците на хижите "Македония" и "Чакалица" ще настояват пред МС и парламента да де се отмени процедурата за търгуването на заслоните и да останат на планинарите и туристите. "Македония" е строена през 1933 година на доброволни начала, за да обслужва високопланинския туризъм. През всичките години се поддържа и ремонтира от ТД "Айгидик". Вложени са над 180 000 лева за рехабилитация на народната хижа.

„Няма да дадем владението на хижата, тя е строена от туристи и тя ще остане за туристите, в това сме убедени, защото документите и историческите факти потвърждават това нещо, ние имаме доста солидна документация в архива на БТС как е стопанисвана, как е придобита и какво се е случило с хижа „Македония“ през годините", категоричен е председателят на БТС Венев.

Кькто подробно информирахме схемата с туристическия обект разкри благоевградчанинът Иван Големев.

"Висш държавен чиновник от позицията на областен управител (в порив на нездрави според мен подбуди) актува "Македония" като собственост на НП "Рила". Това е не само безразсъдно, но и пълен абсурд. В правата и задълженията на националните паркове не съществува възможност за извършване на каквато и да е стопанска дейност. Тяхната задача е опазване и поддържа на природните резервати, като фокусът е върху природата, а не икономическите интереси", заяви Големеев.

"Биха могли да превърнат хижата в музей на чиновническата слепота или още по-лошо в музей на туризма. При това с безплатен вход и на издръжка от нашите данъци. Не зная до колко е законно, но в момента Н.П. Рила провежда търг за отдаване под наем на хижа Македония.
Тези решения са изключително безотговорни и заплашват съществуването на такива обекти, които са свидетели на богатата туристическа история и средище на активна туристическа дейност. Да не пропусна да напомня, че х. Македония е част от международен туристически маршрут Е4 (Карпатите- Пелопонес) и е без възможна друга алтернатива за съществуване на маршрута", публикува в социалните мрежи Иван Голеев.

"За съжаление в същата ситуация са поставени още поне 12 хижи в България, които са на територията на национални паркове. Какъв е призивът на ТД Айгидик, подкрепен от Българският туристически Съюз и останалите туристически дружества в страната? Да бъде създаден инициативен комитет, който да организира национална подписка за деактуване на засегнатите хижи в България. И да бъдат актувани, като публична държавна собственост и предоставени за стопанисване на национално представена спортно туристическа организация. По този начин обществеността ще има право на мониторинг и контрол върху начина на стопанисване на такива обекти. Събранието инициирано от ТД Айгидик е насрочено за 15.03.2024г. в Благоевград, зала 22 септември от 18 часа", каза председателят на туристическото дружедтво.

Последва позиция на НП "Рила", от която не става ясно защо хижата е деактувана в тяхна полза. Твърдят единствено, че са спазени процедурите по обявен конкурс за отздаването й.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Митов Китан -
    И аз съм участвал във поддържането на хижа Македония, дори съм строил малко и Чакалица.И защо е това обезкървяване на и без това анемична държава

Социално

новини благоевград facebook