Благоевградската хазна ще е на червено, прогнозира кандидат-кмет

14/08/2023 09:31 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Бюджетът на Благоевград е с рекорден дефицит от над 20 процента, критикува кандидатът за кмет Методи Байкушев по време на общественото обсъждане. Той изрази сериозно притеснение, че в края на годината общинската хазна ще е на червено.

"Това не се е случвало никога в историята на Благоевград. Имаме над 7 милиона лева дефицит плюс още 1 600 000 лева трябва да се дофинансират. От къде? Нови заеми? Имам информация, че не е погасено нищо или почти нищо от главниците, а кредитите на Община Благоевград само са разсрочени. Община Благоевград плаща ли си заемите, които тегли? Усещането е, че планираният бюджет е предизборен и напомпан с разходи, за които няма пари. Една община трудно може да мине без заеми, но те трябва да се взимат за решаване на приоритетни проблеми, а не за да се пълнят дупки в продънен заради раздути разходи бюджет“, заяви адв. Байкушев, който постави въпрос към финансовия екип на общината и за липсата на информация за изпълнение на приходите за 2022 годин", попита Байкушев.

„Всяко обществено обсъждане на бюджет изисква да видим какво се е случило през предходната година – какво е планирано и какво е изпълнено. Липсват обаче данни за приходите за 2022 г. На сайта на общината има данни само до ноември 2022 г. Имам обаче информация, че вместо предвидените 30 млн. лв. кметският екип е събрал само 25 милиона лева", каза Байкушев и подчерта "бюджетът освен че е раздут и предвижда голям дефицит, който ще бъде покриван с нови заеми, в него са заложени предизборно разходи за решаване на проблеми "на парче", без стратегия, пари за цветни градини и динозаври под звуците на балкански ритми, но с безразличие към най-важните проблеми. По време на публичното обсъждане на бюджета на Община Благоевград отсъстваше градоначалникът Илко Стоянов. Попитан от Байкушев „Къде е кметът“, финансистът Борис Механджийски заяви, че не могат да държат сметка къде е Илко Стоянов. Допълни, че навлизаме и в предизборна кампания, а кметът се е обявил като кандидат-кмет.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook