Благоевградската заря на прокурор, рефинансират стари дългове

23/01/2024 08:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

45 785 337 лева е финансовата рамка на благоевградския бюджет. Разходите възлизат на 43 599 688 лева, положителният баланс е 2 185 649 лева, обяви кметът Методи Байкушев.

Общият дефицит, натрупан от минали години, за който трябва да се вземят мерки за разплащане през тази година е в размер на 20 209 868 лева. Заложени са реформи за стабилизиране финансовото състояние на хазната, предвид заварения огромен дефицит, предизвикан от изразходване на целеви средства не по предназначение и предстоящи плащания по съдебни решения. 

Близо 500 000 лева са били похарчени чрез общинското дружество „Биострой“ да закупи направени по поръчка осветителни тела със соларни панели, които да бъдат поставени на стълбовете на главен път Е-79, близо до емблематичния железен кон. Нямало е проект, без разрешение от АПИ и при огромно съмнение дали наличните стълбове могат да понесат тежестта на тези инсталации по 120 килограма едната. "В момента никой от експертите в Общината не желае да си сложи подписа да монтираме тези осветителни тела на стълбовете. Започнахме разговори с АПИ да си организират осветлението, защото това е техен път, а ние се чудим къде бихме могли да ползваме въпросните осветителни тела, тъй като те работят на 24 волта", обясни Байкушев.

Над 500 000 лева е сметката за провеждане на „South-West Festival”. Повече от 190 000 лв. струва само наемът на сцената. Почти сигурно ще подадем отделен сигнал до прокуратурата. 100 000 лева са платените хонорари на изпълнителите. За 5 октомври, празникът на Благоевград, предварително е бил сключен договор за заря,струваща 42 000 лева. С допълнителен договор обаче на по-късен етап са раздадени още 20 000 лева за светлинното шоу.

„Добрата новина е, че в държавния бюджет са предвидени 50 милиона лева за инфраструктурни проекти само за община Благоевград. Средствата са целеви и могат да бъдат изразходвани единствено за обектите, за които са отпуснати“, каза Байкушев. Днес той има среща с представители на Министерство на финансите и Фонд ФЛАГ за търсене на опции за разсрочване или рефинансиране на натрупания дълг. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook