Благоевградски бизнесмени с оферта за най-модерния затвор

12/10/2022 10:47 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" обяви офертите на фирми, кандидати да строят най-модерния затвор. Това е втори опит да започне строителството в дупнишкото село Самораново.

Сред искащите да получат милиони евро , отпуснати от Норвежкия механизъм, са благоевградските строителни босове Георги Шапков, баджанакът му Любен Янев, Антон Муртов и съдружниците му. Те са регистрирали обединен консорциум с фирмите им "Престиж бизнес", Растер ЮГ" и с пловдивската "Ерма Билдинг", управлявана от дамата Руска Митева. Обертата им е близо 30 милиона лева.

Кандидати са още две обединени дружества, ръководени от Иван Танкишев, Марио Базиргянов, Александър Георгиев, Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов. Офертата им е за близо 35 милиона лева.

Припомняме, първият опит на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" за избор на строител се провали. Комисията отхвърли благоевградската "Престиж бизнес 93". Фирмата им, славеща се с множество спечелени обществени поръчки в Пиринско, не отговаря на техническите изисквания, информираха тогава от ГДИН.

Средствата, които са отпуснати по Норвежкия механизъм трябва да бъдат усвоени до края на февруари 2024 година. За изграждането на затвора е необходима година и половина. Модерният затвор без решетки, е с капацитет от 400 лишени от свобода. Килиите по проекта приличат повече на хотелски стаи. Ще има параклис, байсейн, спортни съоръжения и други екстри.

В Самораново има проблем с водоснабдяването и местните жители протестират. Изработен е обаче проект за подмяна на водната система, който също не е задействан все още.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook