Магистрати се навиха да съдят Александър Манолев

07/12/2019 11:30 0 Коментирай
Снимка бтв Снимка: бтв

Магистратите в Благоевградско се съгласиха да разглеждат делото срещу бившия заместник-министър Александър Манолев от Сандански.

Около два месеца съдиите си правиха самоотводи, тъй като сестрата на Манолев - Рая, също е правораздавател. Вчера наказателното дело за източени европейски пари е насрочено в Окръжен съд-Благоевград. Първото заседание е на 27 януари следващата година.

Заедно с Александър Манолев пред магистратите се изправя 23-годишната му съдружничка Ана Димитрова, замесена в афера с източване на европейски пари за изградена къща за гости.

Ана е обвинена за представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

Манолев умишлено подбудил и склонил обвиняемата Ана, за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради къщата за гости, учредил правото на строеж в поземлен имот в Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от Манолев дружество сумата в размер на 700 000 лева.

Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на обвиняемата Димитрова като земеделски производител, подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му, Манолев въпреки, че се легитимирал като собственик не е бил такъв. Установено е също, че Александър Манолев е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

Припомняме, Манолев е обвиняем за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз. Това е първо обвинение на високопоставен държавен чиновник във връзка със скандала "Апартаментгейт".

През месец май спрямо Ана Димитрова бе взета мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лева. Александър Манолев е на свобода срещу – 100 000 лева.

Наказателната отговорност на Манолев и Димитрова е ангажирана за това, че в съучастие - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец - ЕТ "Агротрейд", като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на къща за гости в местността „Чинар куши“.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook