Благоевградски съветници спорят за Причкапови ливади и шоурума на Хоай

31/05/2023 09:45 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Съветниците в Благоевград дебатират няколко проблемни решения, свързани със застрояване в различни части на града. На поправителен е върнато от губернатора Стоян Христов деактуване на общински и частни земи в село Зелен дол.

Местният парламент трябва да откаже или даде разрешение за изграждане на автомобилен салон и сервиз на терен под емблемата на Благоевград - металният кон. Инвестиционното намерение е на бившия телевизионен бос и търговец на техника Нгуен Ван Хоай. Витнамецът, който развива бизнеса си повече от 30 години в Благоевград, иска гласуване на ПУП. Проектът за строителство на шоурума обаче не среща одобрение в ресорната комисия, съобщиха за Еновина. Спорят за това особено съветниците от ГЕРБ, ксмятат, че е несъвместимо точно до емблемата на града да изникне обекта на виетнамеца. Терентът, закупен от него преди време, е над 6 декара в местността "Таушанка". 

Друго скандално решение днес е застрояването на така наречените Причкапови ливади срещу сградата на Общината. Собственикът на имота, придобит след реституция преди повече от 31 години - Мирослав Иванов, иска да строи, както направиха съседитите му по терени на площад "Георги Измирлиев". Вече има разрешение да се строи на 75 процента. Мирослав Иванов огради имота си с ленти преди два дни. Той е на площ 200 квадрата. Настоява ОбС да му разреши строителство на 98 процента. Противници на частната инвестиция са отново съветниците от ГЕРБ. Не са съгласни да се строи на самия площад, а също и да се режат дървета в тревните площи.

За втори път ОбС трябва да гласува предложението на кмета Илко Стоянов за деактуване на земи в село Зелен дол. Там ще се ситуира бъдещата Индустриална зона, а процедурата е за кандидатстване по проект на МИР. Взетото на предишна сесия решение за преобразуване на хиляди декари имоти - общински и частни, бе върнато от областния управител Стоян Христов. Той обясни вчера, че са приети три решения – за създаване на общинско дружество, а с второто решение Общински съвет е променил характера на собствеността. В тях никъде не се сочи, че въпросните земи ще станат част от Индустриалната зона", каза Христов, след като кметът Илко Стоянов го обяви за враг на Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook