Близо 20 милиона долара за украинците у нас

22/02/2023 15:42 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Над един милион украински бежанци са влезли в страната ни от началото на войната, обяви Седа Кузуджу – представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците. На 24 февруари се навършва една година от началото военните действия.

Кузуджу отбеляза, че според данните на институциите у нас България е регистрирала повече от 151 000 бежанци от Украйна за временна закрила, като около 50 000 са останали в страната.

Тя коментира, че войната в Украйна е отключила най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война. Продължават опустошенията и разрухата, посочи тя и подчерта, че около 8 милиона бежанци са били принудени да избягат в съседни страни. Войната не показва никакви признаци на стихване, а хуманитарните нужди вероятно ще продължат да бъдат големи, коментира също Кузуджу. Поради тази причина ВКБООН ще премине от отговор в извънредна ситуация към подкрепа на правителствата за интегрирането на бежанците в националните системи.

Организацията вече отправи призив за 1,1 милиарда золара в подкрепа на нуждите на засегнатото население в Украйна и на тези, които са избягали в други страни в Европа. Кузуджу информира, че за България помощта се очаква да бъде в размер на 19 400 000 долара за тази година.

ВКБООН и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставянето на жизнено необходимата подкрепа на до 200 000 бежанци от Украйна, отбеляза Кузуджу. Тя добави, че ще се насърчава включването на бежанците в дългосрочните решения, които взима и ръководи правителството в рамките на стратегиите на държавата и местните власти. Действията за закрила през ще обхванат с помощ 45 000 бежанци и 1350 деца, получили услуги за закрила на детето, информира още Кузуджу. ВКБООН отчита, че 7 600 000 долара ще са необходими за благосъстояние и основни потребности на украинците. Ще се работи и за социално-икономическото им интегриране. БТА

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook