БНБ решава за бившия благоевградски депутат Андрей Гюров

08/07/2024 17:57 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Управителният съвет на БНБ заседава относно проверявания за корупция бивш благоевградски депутат от ПП Андрей Гюров.

Заседанието е планирано на 16 юли. Свързано е с решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което подуправителят на централната банка в управление "Емисионно" Гюров е в несъвместимост със заеманата позиция.

"Съгласно чл. 14. ал. 2 от Закона за БНБ Управителният съвет на банката следва да съобрази това решение в контекста на принципите и правилата на централното банкиране и да прецени доколко това вече установено от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаване на негов член, поясни управителят Димитър Радев.

Той посочи, че това не означава автоматично освобождаване на Андрей Гюров от заеманата позиция, защото решението подлежи на съдебен контрол от Върховния административен съд.

"Очакванията са, че съдът ще се произнесе скоро, но това може да отнеме и повече време. Моето разбиране е, че основният въпрос, който съдът трябва да реши, е дали тази жалба е допустима или не, а това зависи от неговото тълкуване дали решението на КПК представлява административен или процесуален акт. Решението по тази жалба на г-н Гюров не отменя процедурата, за която говорим. От компетенциите на съда е да реши дали ще обедини разглеждането на вече внесената жалба и потенциалната нова жалба или ще ги разглежда отделно", заяви Радев, цитиран от БТА. Той допълни, че Гюров ще може да представи своята позиция на заседанието на БНБ, но няма да има право да участва в гласуването.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook