БНБ с решение за кариерата на бивш депутат от Благоевград

16/07/2024 21:29 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

БНБ излезе с решение за бившия благоевградски депутат от ПП Андрей Гюров.

Управителният съвет прецени, че установената несъвместимост с поста подуправител за Андрей Гюров трябва да премине през законовите механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед. Това съобщиха след заседанието, проведено днес. Гюров е отстранен от престижния пост в националната банка.

До произнасяне на съда и парламента се стига след административен акт на управителния съвет по реда на Закона за БНБ за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Гюров, с постановяването, на който по силата на закона той спира да изпълнява правомощията си като подуправител и член на УС на БНБ до окончателно решаване на въпроса.

„В случай, че Гюров обжалва днешното решение на управителния съвет, Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на БНБ, Гюров ще продължи да изпълнява мандата си. В случай, че съдът потвърди постановения акт, той ще бъде внесен в Народното събрание за окончателно решение”, става ясно от съобщение на пресцентъра на банката.

Публикуваме съобщението на БНБ:

В резултат на проведената дискусия УС на БНБ постанови своето решение въз основа на съответните правни и фактически основания посочени в него, но също така стигна до заключението, че различните аспекти и правни интерпретации на така установената несъвместимост на г-н Гюров трябва да преминат през предвидените в закона механизми за съдебен контрол и парламентарен преглед, с оглед окончателното решаване на казуса“.

Парламентарният преглед се осъществява в съответствие с чл. 14, ал. 2, във връзка с чл. 12 от Закона за БНБ, доколкото Народното събрание на Република България е единственият компетентен орган, който може предсрочно да освободи член на УС на БНБ, като вземе предвид решението на УС на БНБ или в случаите, когато то бъде обжалвано – решението на съда.

До произнасяне на съда и НС се стига след административен акт на УС на БНБ по реда на чл. 14, ал. 2 от Закона за БНБ за установяване на основание за предсрочно освобождаване на г-н Гюров, с постановяването на който по силата на закона той спира да изпълнява правомощията си като подуправител и член на УС на БНБ до окончателно решаване на въпроса.

В случай че Андрей Гюров обжалва днешното решение на УС на БНБ, Върховният административен съд следва да се произнесе в двуседмичен срок. При постановяване на съдебно решение, с което се отменя решението на УС на БНБ, г-н Гюров ще продължи да изпълнява мандата си в БНБ. В случай че съдът потвърди постановения от УС на БНБ акт, той ще бъде внесен в Народното събрание на Република България за окончателно решение“, посочват от Банката.

Българската народна банка остава в готовност да предприеме всички последващи действия в съответствие с решенията на съда и Парламента.

При вземане на решението УС на БНБ отчете представеното писмено становище от г-н Гюров, както и изложеното от него при изслушването му.

Андрей Гюров не участва в гласуването. Решението е прието с единодушие от останалите шестима члена на УС на БНБ".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook