БОЕЦ се сблъска с градоначалник заради превозваческа фирма

12/08/2022 17:08 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Екип на БОЕЦ нахлу в кметски кабинет по разследване на обществена поръчка, свързана с лидер на ГЕРБ, който е и бивш депутат.

Срещата завърши с намеса на общински охранители и повикан служител от полицията.

За сблъсъка с градоначалника на Кюстендил Петър Паунов информираха от страницата на гражданското сдружение във фейсбук.

"Потърсихме среща с „Юнион Ивкони“ и Община Кюстендил, за да разберем целесъобразно ли се изразходват публичните средства или обществените поръчки в общината се печелят с лъжливи оферти. Кметът на Кюстендил Петър Паунов обаче се скри и извика МВР. Информацията, която имаме е, че линии, които вече обслужват от „Юнион Ивкони“, след спечелване на обществена поръчка с фалшива оферта, в миналото са се обслужвали от малки местни фирми. Въпросът спазен ли е общественият интерес е особено актуален", публикуваха от БОЕЦ.

Кметът Паунов им обяснил, че могат да подадат сигнал в администрацията.

"Сигналите вече са внесени. Ние бяхме там, за да разберем каква е истината, която явно според кмета не е за пред камера. В крайна сметка кметът Паунов отказа да отговори относно обществената поръчка с превозваческата фирма „Юнион Ивкони“, управлявана от Ивайло Константинов и негови съдружници. Бяхме съпроводени на напуснем от въоръжен представител на реда", коментираха от сдружението.

Те поясниха, че по сигнала ни за „Юнион Ивкони“ е била образувана проверка, като това беше обявено от предходния министър на туризма Николай Събев. В хода на проверката били изискани документи за регистрацията на техните автобуси, както и евросертификатите им. „Юнион Ивкони“ обаче отложили и саботирали проверката, искайки отсрочка. След това пък съобщили с писмо, че в помещенията, където съхранявали документите, изненадващо избухнал пожар – и то точно в деня, когато били решили да предоставят документите. Според нас това е абсолютна подигравка с държавните органи и българското общество.

По данни на БОЕЦ, дружеството е сключило договор по обществена поръчка, обявена от Община Кюстендил за превоз на пътници. Фирмата на ГЕРБ лидера е  спечелила с оферта, в която е записано, че линиите Кюстендил-Пловдив и Кюстендил-София, а и други, ще бъдат обслужвани с нови автобуси със сертификат Евро VI. След като договорът е сключен обаче, „Юнион Ивкони“ започва превоз на пътниците с далеч по-нисък клас стари автобуси. Нито един от вписаните в офертата автобуси не е наличен по линията. Община Кюстендил е сезирана за тези нарушения.

На място в Общината са били Георги Георгиев, Йосиф Деянов и Любо Венков от БОЕЦ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook