Бог да прости!
Преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември, се отдава почит към паметта на мъртвите.
Наричаната още Голяма задушница, е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия, между които любими на починалия, за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Българската традиция включва и хляб и вино. Прието е да подават варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница.
Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго.
Коментари