Бог да прости, Архангелова задушница е!

05/11/2022 09:50 0 Коментирай

Преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември, се отдава почит към паметта на мъртвите.

Във всеки православен храм се извършва специално богослужение. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия, между които любими на починалия, за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите "Бог да прости". Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Българската традиция включва и хляб и вино. Прието е да подават варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница.

Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook