Бог Серапис излезе в античния град Хераклея Синтика

21/08/2020 14:28 0 Коментирай

Безценни антични находки откриха в недрата на Хераклея Синтика край петричкото село Рупите.

Археолозите, които подновиха разкопките преди часове, са открили глазиран глинен съд с изображение на Бог Серапис. Главата и раменете му се виждат ясно върху съда, който следва извивките на неговото тяло.

"Глинения съд не е цялостно запазен, но за нас е много интересен, защото за пръв път се натъкваме на Серапис в Хераклея Синтика", коментира ръководителят на разкопките доцент Людмил Вагалински пред Археология България. Серапис е бог на изобилието и възкресението, а синкретичният култ към него обединява египетската и елинистическата традиция. Най-популярен е при династията на Птолемеите. В чест на Серапис при Птолемей III в Александрия е издигнат впечатляващ с мащабите си серапеум - така са наричани храмовете, посветени на това божество.

Пред археолозите в Петричко прдстои отговор на въпроса дали е имало храм на Серапис и в Хераклея Синтика. Според най-разпространената версия култът към божеството се налага още при Птолемей I през IV в. пр. Хр. , когато в Египет се стичат гърци и македони от Европа.

Вчера в Хераклея Синтика е открита бронзова апликация във формата на женска глава, вероятно изображение на менада. Вероятно и тя е част от съд, но все още не е известно какъв.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook