Богородичните пости пречистват тялото и духа

01/08/2023 09:37 1 Коментирай

Богородичният пост е две седмици. Започва винаги на 1 август. През двете постни седмици вярващите молитвено се подготвят за празнуването на Преображение Господне - 6 август и Успение на Пресвета Богородица.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом. На 6 август – Преображение Господне, се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са „сухи“ – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Разрешават се варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост на трапезата може да присъстват варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.

Напиши коментар

Коментари

  1. ДПС -
    ДПС издига Лютви Хаджиалиш за кмет на Якоруда. Новият кмет обеща да се раздели със старите кметове, съветници, секретари и счетоводителката Сабиха Пиронкьова. Те закопаха Якоруда и общината. Нов екип от кадърни, неопетнени и честни лица ще изведат Якоруда от блатото в което старите управници я вкараха.

Социално

новини благоевград facebook