Богоявление е, Светият дух слиза като гълъб

06/01/2020 08:43 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Богоявление или Йордановден е третият по значимост християнски празник у нас.

Празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Над 1600 са именниците в Благоевград. Най-много са носещи името Йордан - 751. Най-възрастният сред тях е на 89 години, а най-младият е роден през изминалата 2019 година. С името Йорданка в Благоевград са 596 жени. От производните на Йордан и Йорданка имена, които също празнуват на 6 януари, най-много са с името Боряна - 121 благоевградчанки.

На този ден Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстите. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба свещеник хвърля Светия кръст.

Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година. Според поверието, ако хвърленото във водата разпятие замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Петричанин -
    ЧИД на всички именници и сем.им.Да са живи и здрави.Ние покай тях също.Бог да ни пази всички.

Социално

новини благоевград facebook