Болница в Благоевград източи пари за здрави медици, водени като Ковид пациенти

11/06/2021 15:12 2 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Лекари, медицински сестри, домакинка и други служители от Тубдиспансера в Благоевград са лекувани фиктивно от Ковид в отделението.

През това време те са били на работа и са получавали заплати и бонуси, а общинската специализирана болница е източвала пари от държавата.

Констатациите са направили инспектори в Здравната каса в Благоевград. Паралелна проверка извърщват и от прокуратурата. Към момента е ясно, че като болни от коронавирус са се водили 23 служители, информираха от РЗОК-Благоевград.

Припомняме,  Всичко това стана достояние от сигнал на лекарката Екатерина Чимева. Тя обаче бе уволнена от управителя Петъп Георгиев след проведената в Тубдиспансера специализирана операция на полоцията и прокуратурата неотдавна.

Освен това са изписвани скъпи лекарства от болничната аптека.

Въз основа на констатациите Здравната каса е декларирала, че ще иска спиране на пътеките за лекуване на белодробни заболявания в общинската специализирана болница, в която вече ще могат да се лекуват само болни с туберкулоза.

Както е известно договорът на управителя Петър Георгиев изтича на 25 юни. В Общински съвет-Благоевград ще решават кой до управлява лечебното заведение.

Ето част от жалбата на проговорилата д-р Чимева, която се оказа с напълно верни твърдения за извършените нарушения от управителя и колегите й, като един от тях е общински съветник от БСП-Владимир Пандев:

1. Приемат се изключително болни с Направление №3 или на свободен прием през частния кабинет, който се намира в поликлиничната част, и в работното време на управителя, така че стационарът е оставен на лекар без специалност д-р Валентин Лазаров, но за сметка на това той получава 2000 лв. основна заплата и 5000 лeва ДМС, и другият, който е на половин длъжност - д-р Владимир Пандев, който е с 1000 лева заплата и 3000 лева бонуси, но е общински съветник и от него управителят има полза.

2. Въпреки че прегледите по желание, изследванията и Ро-графиите се правят в общинско здравно заведение, за тях се плаща на ръка, а не на каса.

3. Всички туберкулозни се привикват от старшата сестра с Направление №3, въпреки че са диспансерни. Прави се, за да бъдат приети или на повторно лечение /„да има туберкулозни, иначе ще ни закрият“/, или по клинична пътека, за да се изкарват пари за заведението и главната сестра Мишева да получава по 1500 лева основна заплата /колкото началника на лабораторията д-р Славка Димитрова – лекар с 2 специалности/ и 5500 лв. ДМС.

4. Редовно по клинична пътека се приемат болни, които само фигурират, без да се лекуват – било за бройка, било за болнични. През 2020 г. за бройка беше приет и част от персонала, който в същото време си беше и на работа, а именно:

– Лазар Нотев, огняр – от 21.02. до 2.03. с остър бронхит, и от 21.04. до 27.07. с ДХДН /декомпенсирана остра дихателна недостатъчност/;

– Биляна Станчева, санитар – 14-20.04. с остър бронхит;

– Надка Мишева, гл. медицинска сестра – 27.03. – 2.04. и 8-14.05. с ДХДН;

– Илона Асланска, касиер-домакин – 7-13.04. с ДХДН;

– Венета Стоилова – 6-12.04. с ДХДН;

– Христина Ангелова, медсестра – 23-29.03. и 15-21.05. с ДХДН;

– Надежда Янкова, „Човешки ресурси“ – 16-22.04. с остър бронхит;

– Мая Иванова, санитар – 5-11.05.2020 г.

5. Като завеждащ отделение и член на ЛКК, с право да подписва болнични и други медицински документи се води д-р Керемедчиева, която изобщо не идва на работа, а всичко се подписва от сестра Мишева.

6. Същото е положението и с рентгенолога д-р Пасалуди, която е в Сандански, а се води на половин длъжност тук, графиите се разчитат дистанционно и се подписват от управителя“.

Д-р Чимева твърди, че това са само част от нарушенията в здравното заведение, съществуват обаче още редица длъжностни престъпления от страна на управителя и гл. медицинска сестра, които могат да бъдат доказани.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Гражданин -
    Сега прокуратурата е на ход всички замесени да си понесет отговорност
  2. Колега -
    Пандев където и да отиде все в далавери се замесва.Деградирало пиянде стана този човек

Социално

новини благоевград facebook