Болничен директор против новите заплати на медиците

09/08/2022 14:56 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Директори на лечебни заведения недоволстват от повишените заплати на медиците. Не са съгласни с анекса в Националния рамков договор, според който лекари и сестри трябва да получават вече повече пари.

Директорът на МБАЛ-Благоевград Огнян Митев е един от оспорващите новите възнаграждения. Лекар със специалност в МБАЛ – Благоевград получава 2200 лева. Повечето са на 2000 лева. Медицинските сестри са на 850-900 лева. В същото време Митев е доволен от повишението на цените по клиничните пътеки с 25 процента.

"Аз като изпълнителен директор ако подпиша анекса, сумата ще нарасне на 1 200 000 лева. Толкова са и приходите ни през последните месеци. Това означава, че трябва да заделим всички приходи за работна заплата и осигуровки. Няма да остане нищо за обслужването на самата болница, което е невъзможно. Аз няма да си позволя да направя такова нещо. МБАЛ – Благоевград е търговско дружество, а Търговският закон не позволява вдигане на заплатите, без да има увеличение и на приходите. Ако си представим, че бъдат дадени новите заплати, в първия месец все някак ще се оправим. Във втория обаче вече ще сме фалирали. Според мен подписаният анекс и Колективен трудов договор са невъзможни за изпълнение. Просто няма как заложеното в тях да се получи. Идея нямам какво може да се направи. Знам само, че разписаните суми са неизпълними. Имаме и редица други проблеми, които без пари не можем да решим", заяви Митев, който бе назначен на поста преди осем години от ГЕРБ.

"Гогато встъпих в длъжност, имахме малко под 5 милиона лева задължения, от които една немалка част бяха просрочени. Намалихме разходите, постепенно стопихме задълженията и години наред, до края на 2021 година, болницата завършиваме 20 000-30 000 лева плюс. Сега инфлацията хвърчи нагоре, ел. енергията и други източници не ни се компенсират. От началото на годината до края на първото полугодие завършихме с минус под един милион лева – 960 хиляди лева. От една страна, болницата започва да трупа дългове за старите заплати и добавки към тези, които не стигат подадения ни задължителен праг", пресметна болничният шеф в Благоевград.

Същевременно цените на енергоносителите и горивата растат нагоре. Дефицитът на здравни кадри продължава. Могат ли новите възнаграждения да бъдат осигурени, как да бъде избегната енергийната криза и има ли формула, по която недостигът на кадри да бъде прекратен, заяви в интервю за Clinica.bg Огнян Огнян Митев. "И при нас положението е като във всички останали областни болници. Имаме лимит, в който трудно можем да се ограничим, но се стараем. Специалистите са малко. Персоналът не е достатъчен – и лекари, и медицински сестри. И причината е една – ниските заплати. Като казвам ниски заплати, те наистина са най-ниските от всички останали лечебни заведения в града. По-малки са дори от тези в спешната помощ. Затова и много от нашите лекари и фелдшери дават дежурства и там за някой и друг лев повече. Във финансово отношение общинските болници стоят по-добре от нас, тъй като общините им помагат", завидя Митев. Той подчерта, че млади лекари не идват в Благоевград

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook