Борисов: Пари има за три месеца в света

28/03/2020 18:04 0 Коментирай

"Кашлям, но тестът ми е отрицателен днес. Пуших, лош навик", заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Националният оперативен щаб ще прави изявление само веднъж дневно – в 17.00 часа.

"Възложих на щаба и министъра на здравеопазването да прегледат всички лекари, лаборанти, шофьори и служители на здравните инспекции, които се борят с коронавирус. Ще възложа да се съберат доброволци за борба с епидемията", каза Борисов.

Мерките, които се предвиждат, ще струват 20 000 000 лева. Борисов заяви, че са направени и проверки на запасите на хранителни продукти като боб, леща и други.

"Основна грижа за нас са не само лекарите и полицаите, а и пенсионерите. Няма да пипаме резерва за тях”, категоричен е премиерът.

“Монтират се термокамери навсякъде, за да можем да ускорим зелените коридори. Защото, докато вървят тировете, ще върви и икономиката – и нашата, и европейската”, заяви министър-председателят.

Ще се проведат разговори за мобилизация на курсантите, които не са на училище да подмомогнат служителите на границите и да се изплатят допълнителните 1000 лева на всички на първа линия.

"Радостно е, че има много желаещи за доброволци. Утре Томислав Дончев ще проведе разговор с Общините как точно тези доброволци да се включат и да подпомагат възрастните и нуждаещите се. Днес проведохме разговор и с шефа на МВФ. Исках да се запознаем с мерките по света, ако има по-добри, да ги вземем, но се оказа, България се дава за пример навсякъде. Нашите мерки са най-добри. Въпросът е колко ще продължи кризата. Кристалина Герогиева ми каза, че 81 държави са поискали помощ от МВФ. Това не е било никога. В най-лошия случай са били 3-4 държави. Пари има за 3 месеца в света. Ако кризата продължи 6 или 9 месеца, ще е лошо. При нас в икономиката най-тежко е положението със заводите ни за консумативи за коли", обобщи Бойко Борисов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook