Бранят с подписка вековни дървета

22/03/2024 08:31 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Инициираха подписка в защита на вековни дървета. Подготвят се и протестни действия, не крият организаторите.

Поголовна сеч застрашава гора в уникалния парк "Свети Врач" в Сандански. Очакванията на санданчани са общинските съветници да проявят разум и обществен дълг и да не позволят строителство на хоспис и обслужваща инфраструктура в парковата част. Предварително част от тях казаха "да" по време на ресорна комисия в към ОбС-Сандански.

"Представете си езерото - като крайна точка на парка обградено до Акропола с комплекси, от другата страна около тренировъчното игрище-паркингите, "Пъмп-трак” върху 15 декара. Представихте ли си колко гора, колко дървета ще бъдат отсечени? Паркът е без вода, някъде да чухте да има решение, някаква думичка от отговорните лице. Говори се много средства, много строителство, зали, алеи, паркинги, руини, поне цветя в алеите на парка засадиха ли се,... много са, но да не се повтаряме. Никакви средства не са предвидени поне да се съхрани част от създаденото с толкова усилия от поколенията", пишат от ИК в социалните мрежи. Заседанието е следващата седмица.

Тогава ще се дебатират и гласуват исканията на предприемачи за строителство в "Свети Врач". Едно от намеренията е хоспис на терен, водещ към Акропола, близо до хотелски комплекс "Пирин". Това се стреми да направи собственикът на верига бензиностанции Валинтин Георгиев от Струмяни, който от години се пробва да стъпи в парка. Преди това трябва да се смени предназначението на земята, която е държавна горска собственост.

Някои от местните парламентаристи, които по време на предизборна кампания бяха твърдо против бетонирането в пределите на парка, сега вероятно са провлияни от лични интереси и ще подкрепят инвестиционното намерение в двата горски имота, прогнозираха санданчани пред Еновина. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook