Решават за хартиените бюлетини

15/07/2022 10:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Днес ще се проведе извънредно заседание на парламентарната правна комисия, на което ще бъдат обсъдени три проекта за промени в Изборния кодекс.

Два от тях, внесени от ГЕРБ и БСП, предвиждат връщането в масова употреба на хартията при гласуване, наравно с машините.

В момента парламентът е разделен по казуса – ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС подкрепят масовото връщане на хартията, а ПП, ДБ и ИТН му се противопоставят. Така може да се окаже, че депутатите от „Възраждане” ще наклонят везните в едната или другата посока. Ако националистите са последователни, ще откажат да върнат бюлетините.

През 2021 година ИТН, ДБ и ИБГНИ прокараха през парламента законова промяна, с която устройствата станаха основен способ за гласуване. Хартиените бюлетини вече щяха да се използват по изключение – в малките избирателни секции и при извънредни случаи, например, когато се повредят машините. Аргументът за нововъведението беше, че така ще се справим с огромния брой невалидни бюлетини и ще се улесни изчисляването на изборните резултати. Още тогава герберите се обявиха категорично против промяната. Бойко Борисов и хората му твърдяха, че машините ще бъдат използвани, за да се манипулират резултатите. Така и обаче не успяха да докажат обвиненията си.

Впоследствие към противниците на новата изборна технология се наредиха и социалистите, които хвърлиха върху устройствата вината за тежките си изборни поражения. До ГЕРБ-СДС и БСП застава също и ДПС. От движението смятат, че машинният вот е отблъснал гласоподавателите от участие в изборите. Те също не могат да докажат твърденията си, пише Сега.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook