Бъдни вечер е, очакваме Рождеството
Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа.
Празникът е посветен на дома, огнището и семейството.
Характерното за трапезата на Бъдни вечер, която събира цялата фамилия, е подготовката на обредния хляб и на нечетния брой ястия.
На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни. Задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и компот от сушени плодове.
Прави се питка с паричка, а също и баница с късмети.
Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. Прекадяват се и всички помещения в къщата.
Около трапезата сядат всички членове на семейството. Всички се хранят едновременно. Никой не бива да напуска трапезата по-рано от другите. Ако това се наложи, хората трябва да ходят приведени, за да не се пречупят житата.
Питката с паричката се разчупва от най – възрастния мъж в семейството.
Първото парче се дава за Света Богородица, за семейството и след това хлябът се раздава от най – възрастните към най – малките. Всички трябва да опитат от ястията.
След това се чака раждането на Божия син. На сутринта се ходи на църква.
Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Женя, Гена.
Коментари