Български къдроглав пеликан загина в Гърция

22/12/2021 15:52 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Мария - първият къдроглав пеликан, с поставен сателитен предавател в страната ни, е загинала при сблъсък с въздушни проводници в Гърция. Инцидентът с изчезващия вид пеликан е станал в близост до село Ситария, разположено на около 60 км северно от Солун, информираха от българското дружество за защита на птиците.

"Мария беше опръстенена от екип на БДЗП през февруари 2021 година. За тези десет месеца ни даде изключително ценни данни, както за придвижванията на този величeствен вид, така и за нови влажни зони, които ще бъдат допълнително проучени от експертите, за да се оцени тяхната важност и значение за опазването на къдроглавите пеликани. Мария посети 50 държави, като измина хиляди километра.
Най-дългото разстояние, което птицата прелетя за ден, е над 2000 километра. Най-високата точка, над която премина е 1987 метра", съобщиха от БДЗП.

Пеликанът се задържал най-много в района на Турция - езеро Улуабат, езеро Далян, част от комплекса Караджабей и езеро Куш, а у нас край Атанасовско езеро, язовир „Студен кладенец“ и язовир „Розов кладенец.

В рамките на три дни Мария успяла да посети и Варненското езеро, делтата на река Дунав и блато Песчина, разположено на остров Персин.

"Една от ключовите дейности по проект „Животът на пеликана“ е поставянето на дивертори в най-рисковите участъци от електроразпределителната и електропреносната мрежа в България, Румъния и Гърция. Данните, получени от предавателя на Мария, ще помогнат на експертите да идентифицират именно такива рискови участъци", обясниха от дружеството.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook