Бюлетините за вота "две в едно" са с различни цветове

14/05/2024 16:14 0 Коментирай

Централната избирателна комисия показа образците на бюлетините за вота "две в едно". За да се различават двете бюлетини една от друга, лицевите им страни, както и защитните ленти на гърбовете им, ще бъдат в различен цвят. В националната бюлетина номерата и имената на партиите и коалииите, както и преференциите, ще бъдат изписани в зелено; европейската бюлетина ще бъде съответно в син цвят.

В бюлетината за националния парламент на последно място ще бъде отбелязана коалиция, която участва само във вота за Народно събрание. Тази коалиция няма да присъства в бюлетината за евроизборите.

Също така, в националната бюлетина ще има празно място под номер 5. Причината за това е, че в европейската бюлетина под този номер е регистриран независим кандидат за евродепутат, който не може да присъства в бюлетината за Народно събрание.

Бюлетината, която ще се използва от избирателите в чужбина, ще се различава от тази в страната по това, че няма да има възможност да се гласува преференциално.

Особено важно е да се помни, че избирателят в страната трябва задължително да отбележи партия или коалиция, преди да гласува за предпочитан от него кандидат. Ако гласува само преференциално, това ще направи бюлетината невалидна. Това се отнася само за класическите хартиени бюлетини, разбира се – машината за гласуване не позволява да се отпечата бюлетина, ако не е попълнена както трябва.

На машината избирателят трябва да посочи най-напред дали иска да гласува и в двата вида избори или само в единия. Няма промяна в останалата част от процедурата. От ЦИК предупредиха, че при отпечатването на бюлетините избирателят трябва да изчака звуковия сигнал от машината преди да ги вземе.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook