Цар на виното получи буре, наградиха лозари

15/02/2023 11:29 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

26 винопроизводители се представиха в конкурса "Най-добро домашно червено вино". Дегустираха донесени от тях 32 бутилки.

Сред любителите на гроздовия елексир бяха кметът на Петрич Димитър Бръчков и бившият депутат Костадин Стйков. Оценяването на принципа „сляпа дегустация“ извършиха специалистите Коста Костов и Мария Илиева. Те избраха шестте най-добри червени вина сред добрите.

На първо място се класира виното, произведено от Красимир Гецев. Той получи плакет, грамота, бъчва от 50 литра и титлата „Цар на виното“.
На второ място журито класира виното на Илия Запрев. Трети се нареди Славей Христов. Последва го Кирил Стоименов. Пети е Тома Тодоров, а виното на Кирил Стойчев се класира на шесто място.

Всички получиха плакети, грамоти и предметни награди. По време на празника в Петричко молебен за здраве и добра стопанска година за лозарите отслужи отец Ангел Кочев. В ролите на Свети Трифон и стопанина днес отлично се представиха Лозан Котоманов и Илия Батев, които изрекоха и молитвата на лозаря. Кметът Димитър Бръчков посочи, че в общината има отколешни традиции за производството на хубаво вино, защото се прави от грозде с отлични показатели, изпитани технологии и с много мерак. Ритуално зарязване извършиха народният избраник Стойков и председателят на ОбС Светла Данаилова.

Община Петрич осигури червено вино за присъстващите на празника днес, а фолклорната програма отново подготвиха възпитаници на НЧ „Братя Миладинови – 1914“, кито пожелаа да има плодородие в лозовите масиви, да бъде добра годината за стопаните.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook